


Belgisch Alternatief ecoFestival Alternatif Belge

2010 - 2020




INTERVIEW

Wij zijn jarig, hoera! Rock Landen werd in 2010 opgericht door drie geëngageerde, jonge twintigers. Wat kleinschalig begon, groeide uit tot een succesvol tweedaags Belgisch, alternatief en duurzaam festival voor jong en oud. Hoe hebben ze dat toch klaargespeeld? Twee van de drie oprichters wisten we te onderwerpen aan een vragenvuur. Tijd om hun verhaal eens stevig uit de doeken te doen.
"Wat echt belangrijk is, is de energie tussen muzikant en publiek."
Wat motiveerde jullie om Rock Landen op te richten?
Jérôme: Jasper, Nick en ikzelf waren als vrijwilligers actief in het bestuur van jeugdhuis De Nivo in Landen. Voordat dit zijn deuren moest sluiten, en zonder nieuw alternatief voor de Landense jeugd, is het idee ontstaan om een muziekfestival te organiseren. We wilden een ontmoetingsplaats creëren voor onze generatie, en alle generaties na ons.
Jasper: Via de jeugdraad kregen we te horen dat we beroep konden doen op een subsidie van stad Landen. Dit was het startschot om het idee ook daadwerkelijk te verwezenlijken. In juli 2010 gingen we van start. Zo hebben we op een kleine 3 maanden de eerste editie van Rock Landen kunnen realiseren.
Hoe heeft het festival zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld?
Jérôme: Rock Landen is van een avond vol optredens uitgegroeid tot een volwaardig tweedaags festival, met een gezinsnamiddag, een tweede podium, foodtrucks en een camping.
Wat is de filosofie, het idee, achter Rock Landen?
Jasper: Het was onze bedoeling om een kleinschalig, betaalbaar festival te organiseren, met een diversiteit aan muziekgenres en lokale artiesten. Het idee is altijd geweest om nationale artiesten te programmeren, in combinatie met lokale artiesten.
Jérôme: De grote ambitie was en is nog steeds om ook een ontdekkingsreis te creëren dat alle zintuigen van onze bezoekers prikkelt - niet alleen op de podia, maar op de festivalsite in z’n geheel. Zo ontstaat er een regionaal platform waar mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Hiernaast proberen we zo sociaal verankerd en inclusief mogelijk te zijn en dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel.
Wat is volgens jullie de beste manier om deze filosofie in de praktijk te brengen?
Jérome: Door een gevarieerd programma aan te bieden van Belgische talentvolle artiesten. De muziekgenres zijn heel uiteenlopend. Wat echt belangrijk is, is de energie tussen muzikant en publiek. De duurzaamheid vind je terug in onze DIY-decors, herbruikbare bekers en nog enkele andere initiatieven, maar er is zeker nog ruimte om hierin te groeien en méér te doen. Maar vooral: RL is een festival dat zichzelf niet te serieus neemt, alles mag met een hoekske af.
"Rock Landen moet zijn troeven blijven uitspelen."
Dus, Rock Landen in drie woorden?
Jérôme: Belgisch, alternatief en duurzaam.
Jérôme, jij maakt vandaag nog steeds deel uit van de organisatie. Hoe blijf jij na tien jaar nog altijd zo gemotiveerd?
Jérôme: Een passie voor kunst en het zalige gevoel van menselijk geluk en samenhorigheid na afloop van elke editie. Het vrijwillig samenwerken met mensen van verschillende achtergronden zie ik ook als een enorme verrijking.
Hoe zien jullie de toekomst voor Rock Landen?
Jérôme: Zoals het nu loopt, zit er nog veel toekomst in. Ons bezoekersaantal blijft stijgen en de ervaring die we bieden blijft, in mijn ogen, relevant. Wat we niet willen, is een massa-event worden. De ruimte en gezelligheid die RL biedt aan zijn bezoekers is één van zijn grootste charmes.
Jasper: Rock Landen moet zijn troeven blijven uitspelen. Betaalbaar blijven, diversiteit, gezelligheid, sfeer, en zeker niet te groot proberen worden.
Wat is, tot nu toe, jullie memorabelste RL-moment?
Jérôme: Het optreden van Témé Tan op Rock Landen 2018. De liefde waarmee hij zijn nummers brengt, slaat in geen mum van tijd over op het publiek. Een optreden gegrift in het collectief Rock Landen-geheugen.
Jasper: Inderdaad Témé Tan. Maar ook Up High Collective die tijdens de eerste editie onze tent in vuur en vlam stak. The Mixfitz ft. Jaymee in 2011, wereldkampioen platen mixen. De optredens van Delv!s. De gegarandeerde sfeer bij de afsluitende DJ’s (Laston & Geo, Yolotanker, Skyve,...). Maar als ik er één moet kiezen, dan het optreden van Great Mountain Fire in 2012. Kwalitatief voor mij de strafste band ooit op Rock Landen.
Welke artiest zouden jullie graag nog zien optreden op Rock Landen?
Jasper: Absynthe Minded, Arsenal. En Témé Tan mag zeker nog wel eens terugkomen.
Jérôme: Cocaïne Piss, omdat het je zo hard uit je comfortzone haalt.
Als afsluiter, nog een leuke anekdote?
Jérôme: Wel ja, het optreden van Cocaïne Piss in 2016. Dit was het eerste ‘stoute’ en echt alternatieve optreden dat we boekten op Rock Landen. Een deel van het publiek vond het geniaal, een ander liep letterlijk weg van de stage. Ongezien in het brave Landen. Na afloop van het optreden smeet de zangeres een taart in haar eigen gezicht, en kwam vlak daarna mij aflossen op hun merch stand. Een bevreemdende situatie die volledig past binnen de RL-ervaring.
Jasper: We hebben ooit een harlem shake gedaan, ter promotie van onze Rock Rally, en ook een beetje om de hype te volgen.
De nieuwsgierigen onder jullie kunnen het filmpje nog steeds bekijken:

